Release Athens Festival Day 8

Release Athens Festival – Day 8: Alice In Chains, 1000mods, FU Manchu

Γράφει ο Νάρκισσος Κούρος

Φτάνοντας στην προτελευταία μέρα του Release Athens Festival, την 8η, η Rock έχει την τιμητική της. Οι κορυφαίοι Alice In Chains είναι headliners και μαζί τους τα παιδιά από την Κόρινθο, οι 1000mods που κάνουν μια εξαιρετική καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τη σημερινό πολύ δυνατό lineup, συμπληρώνουν οι Fu Macnhu.

ALICE IN CHAINS

Άλλη μία μπάντα θρύλος της Rock σκηνής αναμένεται να ταρακουνήσει την Πλατεία Νερού. Με μία πορεία 30 χρόνων, οι Alice In Chains ανήκουν στα συγκροτήματα που μαζί με τους Nirvana, Pearl Jam και Soundgarden, αποτελούν τους Big Four της grunge μουσικής σκηνής των 90’s και ειδικά της σκηνής του Seattle.

Όντας ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της δεκαετίας του ΄90, δεν σταμάτησε ποτέ να φέρνει την μία επιτυχία πίσω από την άλλη. Πολυ-πλατινένιοι δίσκοι τους συνοδεύουν και πάνω από 30 εκατομμύρια άλμπουμ όσον αφορά τα νούμερά τους, εντυπωσιακό αν μίτοι άλλο , με τα μισά σχεδόν εξ αυτών πουλημένα μόνο στις Η.Π.Α από όπου και προέρχονται(Seattle).

Αποτελούνταν  από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Jerry Cantrell, τον μπασίστα Sean Kinney και τον τραγουδιστή Layne Stanley, στην αρχική τους σύνθεση το 1987. Λίγα χρόνια αργότερα ο Kinney αντικαταστάθηκε από τον Mike Inaez. Το 2002 η μπάντα σταμάτησε για μία 3τία οποιαδήποτε δραστηριότητα, καθώς είχε φύγει από τη ζωή ο τραγουδιστής τους Layne Stanley, μετά από χρήση ουσιών. Το 2006 ήρθε ο William DuVall στη θέση του, όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα.

Η επανεκκίνησή τους έγινε με αφορμή το καταστροφικό τσουνάμι του 2004 στην νοτιοανατολική Ασία, όταν αποφάσισαν να παίξουν για φιλανθρωπικό σκοπό σε κάποια events και έτσι προσκαλώντας παλαιότερα μέλη τους αλλά και άλλους καλλιτέχνες έκαναν μια πολύ εντυπωσιακή επιστροφή.

Το 1ο τους άλμπουμ “Facelift” αν και δεν είχε άμεση επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, παρά μόνο όταν ξεκίνησαν οι πρώτες προβολές από το MTV των τραγουδιών του, κατάφερε τελικά να αναδειχθεί ως ορόσημο στην δημιουργία του grunge κινήματος, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλους καλλιτέχνες όπως τον Iggy Pop ή τον Van Halen, να καρπωθούν αργότερα μέρος της επιτυχίας του.

Οι Alice In Chains, έχουν επηρεάσει πάρα πολλούς καλλιτέχνες και άλλα συγκροτήματα σε αυτή την πορεία των 30 χρόνων τους στο μουσικό στερέωμα, με πολλούς εξ ’αυτών να γράφουν τραγούδια, ειδικά σαν φόρο τιμής σε αυτή την τεράστια μπάντα που έδωσε τόσα πολλά στην μουσική της Rock και της Metal, όπως άλλωστε έχει πει ο ίδιος ο Cantrell, που πολλές φορές αφήνει απροσδιόριστο το μουσικό στυλ τους.

Αναμένουμε να ακούσουμε πολλά από τα τραγούδια που τους έφεραν στο επίπεδο που είναι σήμερα και που απλά θα επιβεβαιώσουν το πώς έφτασαν μέχρι εδώ με τέτοια αξιοζήλευτη πορεία. Μερικά από αυτά είναι το “Man In The Box”, το “Rooster”, το “Never Fade”, το “Check My Brain” και πολλά άλλα.

1000mods

Οι 1000mods, είναι ίσως από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές μπάντες και ίσως η μοναδική που έχει τέτοια απήχηση στο εξωτερικό. Μετρώντας ήδη πάνω από μία δεκαετία ζωής, έχουν καταφέρει με τους rock ήχους τους να κάνουν μια αξιοζήλευτη πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το όνομά τους προκύπτει από ένα λογοπαίγνιο που έκαναν, καθώς όλα ξεκίνησαν σε ένα χωριό της Κορίνθου με το όνομα Χιλιομόδι.

Το μουσικό τους στυλ δεν περιορίζεται σε rock ήχους, αλλά πολλές φορές αγγίζει και την metal σκηνή, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ ευρύ μουσικό φάσμα που προσελκύει αντίστοιχα ένα πολύ ευρύ κοινό.

Γνωστοί για τα πολύ δυναμικά τους live, στα οποία όλοι φεύγουν πολύ γεμάτοι και ανάλαφροι, αφού το ταρακούνημα είναι πολύ δυνατό, αναμένεται να προκαλέσουν μία αντίστοιχη κατάσταση στην σκηνή του Release Athens με τραγούδια όπως το “She” και το “Vidage”, κάτι που σίγουρα θα γεμίσει ευχαρίστηση για ακόμα μία φορά τους φαν τους.

FU MANCHU

Άλλη μία μπάντα από την Αμερική, εκπρόσωπος της Stoner Rock, όπως και οι 1000mods πιο πάνω, είναι οι Fu Manchu, οι οποίοι μετράνε μια καριέρα πάνω από 25 χρόνια.

Ξεκινώντας σαν Fu Manchu το 1988, αφού τα προηγούμενα 3 χρόνια λόγω διαφορετικής σύνθεσης είχαν το όνομα Virulence, έκαναν μια πορεία που ήταν συνεχώς ανοδική στην Αμερική και μετέπειτα στην Ευρώπη.

Παρόλες τις πολλές αλλαγές στην σύνθεση του συγκροτήματος με το πέρασμα των χρόνων, κατάφεραν να διατηρήσουν αλλά και να βελτιώσουν τον ήχο τους και τα performances τους επί σκηνής και να δημιουργήσουν ένα πολύ εκρηκτικό κλίμα στα live τους.

Έχουν στην φαρέτρα τους 12 άλμπουμ, με τα πιο χαρακτηριστικά να είναι τα “King of The Road” και “Start The Machine” και μερικά τραγούδια όπως τα “Mongoose”, “Thinking Out Loud” και “King Of The Road” που απογειώνουν την παρουσία τους στη σκηνή.

 

Χώρος διεξαγωγής | Πλατεία Νερού, Φάληρο

Ημερομηνία Διεξαγωγής | Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Εισιτήρια | Single: 42€      VIP:130€