Release Athens Festival Day 4

Release Athens Festival – Day 4: New Order, J. Marr, Morcheeba, Fontaines D.C.

Γράφει ο Νάρκισσος Κούρος

Η 4η ημέρα του Release Athens Festival, περιλαμβάνει ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο, ξεκινώντας από το παρόν και συνδέοντάς το καταπληκτικά με το παρελθόν, που ακόμα όμως δεν έχει παραδώσει την σκυτάλη του εξ ’ολοκλήρου. Υπεύθυνή για αυτό το ταξίδι είναι η Αγγλική σκηνή που θα  κυριαρχήσει σήμερα στο stage, η οποία θα μας ξεναγήσει σε μουσικά στυλ ορόσημα για εκείνη, καλύπτοντας ένα τεράστιο φάσμα μουσικής. Από τα σκοτεινά χρόνια των Joy Division, στην Brit Pop και από το Rock ‘n Roll των Fontaines D.C., στους ρυθμούς των Morcheeba.

NEW ORDER

Ξεκινώντας από τους headliners της 4ης ημέρας, αυτοί δεν είναι άλλοι από τους New Order. Αναλαμβάνοντας τα βάρη της τεράστιας κληρονομιάς που άφησαν πίσω τους οι Joy Division που παρόλο την βραχυπρόθεσμη μουσικά παρουσία τους κατάφεραν να ταράξουν την αγγλική μουσική Post Punk σκηνή στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, τα εναπομείναντα μέλη τους(αφού ο τραγουδιστής Ian Curtis είχε χάσει τη ζωή του), σχημάτισαν τους New Order και όχι μόνο μπόρεσαν να διαχειριστούν αυτήν την κληρονομιά, αλλά καταφέρνοντας να συνδυάσουν την Post Punk με την Electronic και την Dance μουσική, έγιναν ένα από τα επιδραστικότερα μουσικά σχήματα στον κόσμο αλλά και στην τεράστια μουσική σκηνή του Manchester, που άνθιζε και τροφοδοτούσε ήδη με τεράστιους καλλιτέχνες την μουσική βιομηχανία.

Όντας η ναυαρχίδα του ιστορικότερου(ίσως και ολόκληρης της Αγγλίας) club Hacienda στο Manchester, κατάφεραν έστω και με δυσκολία να μετατρέψουν την σκιά που πλανιόταν από την διάλυση με τόσο άδοξο τρόπο, των Joy Division, σε μουσική που θα άλλαζε τα δεδομένα για πάντα. Το τραγούδι τους “Blue Monday” το 1983, ήταν το  τραγούδι που γράφτηκε στην ιστορία, όχι μόνο γιατί κατέκτησε το ρεκόρ των μεγαλύτερων πωλήσεων σε 12ιντσο single που δεν έχει καταρριφθεί μέχρι και σήμερα, αλλά και γιατί σηματοδότησε την αλλαγή της πορείας τους από τα σκοτεινά χρόνια και τις μουσικές των Joy Division, σε μια καινούρια εποχή, πιο φωτεινή πιο παραγωγική, πιο δημιουργική.

Μερικά μόνο από τα τραγούδια με τα οποία έδωσαν το δικό τους στίγμα στον μουσικό κόσμο είναι το “Temptation”, το “Bizarre Love Triangle”, το “Regret”, το “True Faith” και το “Crystal”.

Είναι από τις μπάντες που άλλαξαν τη μουσική και επέδρασσαν καταλυτικά σε πολλές νεότερες, δημιουργώντας μια καινούρια γενιά μουσικών και συγκροτημάτων, τα οποία δεν θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη βάση, από αυτούς που μπόρεσαν να κάνουν την θλίψη και την σκοτεινιά, μουσική με φως και ρυθμό.

 

JOHNNY MARR

Μιας και μιλούσαμε για την σκηνή του Manchester να έρθουμε σε έναν άλλο σημαντικό καλλιτέχνη ονόματι  Johnny Marr. Τον στιχουργό, κιθαρίστα αλλά και τραγουδιστή των τεράστιων The Smiths του Morrissey. Ο Marr άφησε το δικό του στίγμα με τους The Smiths, καθώς με το χαρακτηριστικό του στυλ στην κιθάρα, έδωσε ένα πολύ ιδιαίτερο ήχο στα τραγούδια τους. Μετά την αποχώρησή του, λόγω προσωπικών διαφορών με τον Morrissey το 1987, συμμετείχε σε διάφορα σχήματα όπως οι Pretenders, οι Modest House, οι Electronic και οι The Cribs. Από το 2013 ακολουθεί solo καριέρα, έχοντας κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ(The Messenger, Playland, Call The Commet) σε αυτή την περίοδο με το τελευταίο του να είναι πέρυσι.

Έχει λάβει πολύ καλά σχόλια για τα live του ανά τον κόσμο και σίγουρα αυτοί που  περιμένουν να τον δουν θα το ευχαριστηθούν, καθώς εκτός από τα τραγούδια της solo καριέρας του όπως το “The Messenger”, το “Easy Money”, συνηθίζει να παίζει και μερικά από τα πολύ γνωστά τραγούδια των The Smiths όπως “There Is a Light That Never Goes Out”, το “Bigmouth Strikes Again” και το “How Soon Is Now?”, οπότε η χαρά θα είναι σίγουρα μεγάλη ακούγοντας και αυτούς τους ύμνους των 80’s.

 

MORCHEEBA

Οι επόμενοι στην λίστα αυτής της μέρας του Release Athens festival, είναι οι Βρετανοί Morcheeba. Αποτελούμενοι από την τραγουδίστρια Skye Edwards και από τον Ross Godfrey, ο οποίος είναι ένας πραγματικά πολυοργανίστας, έρχονται μετά το περσυνό τους άλμπουμ Blaze Away, να μας ταξιδέψουν σε ρυθμούς trip-hop και downtempo. Αφήνοντας πίσω τις αντιξοότητες του παρελθόντος, όπως την προσωρινή αποχώρηση της Edwards από το 2003 ως το 2009, αλλά και την αποχώρηση του αδερφού του Ross Godfrey,Paul, η μπάντα έχει περάσει σε μια νέα εποχή που επιβεβαιώθηκε με το περσυνό της άλμπουμ, στο οποίο ξεχωρίζουν τα τραγούδια “Blaze Away” και “Never Undo”.

Από το 1995 που έχουν ξεκινήσει την μουσική τους πορεία, έχουν στην δισκοθήκη τους 9 άλμπουμ μερικά από τα οποία έχουν αποσπάσει πολύ καλές κρητικές, όπως το “Big Calm” του 1998 που ήταν το 2ο τους και τους έβαλε για τα καλά στο μουσικό στερέωμα, με τραγούδια όπως το ομώνυμο “Big Calm” το “Let Me See”, το “Blindfold” αλλά και το “Bullet Proof”. Σίγουρα αναμένουμε να ακούσουμε και τραγούδια όπως το “Rome Wasn’t Built  In A Day” ή το “Enjoy The Ride” και γενικά ένα mixed setlist, το οποίο νομίζω θα αφήσει όλους μας ευχαριστημένους.

 

FONTAINES D.C.

Οι Ιρλανδοί Fontaines D.C. είναι μια μπάντα που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να ταράξει την Αγγλική μουσική σκηνή με τους rock ‘n roll και garage ήχους της. Το 1ο τους single “Liberty Belle” εντυπωσίασε και πριν ακόμα κυκλοφορήσουν το 1ο επίσημο άλμπουμ τους Dogrel, στις 12 Απριλίου, έχουν ήδη γίνει ένα καυτό όνομα καθώς σε όσα festival έχουν παίξει αλλά και σαν support band των Shame σε όλο τους το tour στην Αγγλία, μόνο υπέροχα λόγια έχουν ακουστεί για τους ήχους τους και τη μουσική τους. Αυτό επιβεβαιώθηκε, όταν τον περσυνό Δεκέμβριο, ήρθαν στην Αθήνα με μόλις 8 τραγούδια στο setlist τους και παρόλαυτα ήταν καταιγιστικοί. Μερικά ακόμα τραγούδια τους που θα σας δώσουν εικόνα του τι αναμένεται να δείτε στο Release Athens είναι το “Big”, το “Too Real” και το “Hurricane Laughter”.

 

 

Χώρος διεξαγωγής | Πλατεία Νερού, Φάληρο

Ημερομηνία Διεξαγωγής | Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Εισιτήρια | Single: 42€         VIP: 130€