Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

Πόσοι από εμάς, έχουμε επιλέξει κάποιο άλμπουμ βασιζόμενοι απλά και μόνο στη φωτογραφία του εξωφύλλου του;
Πόσες φορές η διαίσθησή μας έπεσε μέσα για το περιεχόμενο του και πόσες όχι;
Πόση σημασία έχει η επιλογή ενός ιδιαίτερου εξωφύλλου τους από τους καλλιτέχνες και τις δισκογραφικές εταιρείες;

Τα εξώφυλλα των άλμπουμ πάντα αποτέλεσαν και θα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της όλης παραγωγής τους.
Κάποια από αυτά λόγω της προσέγγισής και της ευρηματικότητας τους, έμελλε να επηρεάσουν και να καθορίσουν την εξέλιξη της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας.

Μερικά από αυτά θα προσπαθήσω να περιγράψω σε αυτό το σύντομο άρθρο.
Τα κριτήριά που έλαβα υπ’ όψιν στη κατάταξή τους είναι κυρίως βιωματικά και προσωπικά, καθώς αρκετά από αυτά αποτελούν μέρος της προσωπικής μου συλλογής δίσκων και επίσης κάποια από αυτά με έχουν εμπνεύσει ή επηρεάσει στην φωτογραφική μου προσέγγιση και εξέλιξη.
(Συντάκτης: Δημήτρης Ψυλλάκης)

 

12. Michael Jackson – Dangerous (1991)

Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

Ο ειδικός του ποπ σουρεαλισμού Mark Ryden, ολοκλήρωσε το  εξώφυλλο του συγκεκριμένου άλμπουμ έπειτα από 6 μήνες σχεδιασμού.

Σε αυτό βλέπουμε τον βασιλιά της ποπ να φοράει μια θεατρική μάσκα και γύρω από αυτό να βρίσκονται κάποια υπερρεαλιστικά πορτραίτα ζώων που φαίνεται να έχουν ηγετικές και κυριαρχικές ιδιότητες. Προφανώς σκοπός του καλλιτέχνη ήταν ήταν να περάσει το μήνυμα του σεβασμού προς την φύση και τα ζώα, πράγμα που συμπληρώνεται και από τα κομμάτια που περιέχει το εν λόγω άλμπουμ.

11. Purple rain – Prince (1984)

Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

 

Η επιθετική πόζα του Prince πάνω σε αυτή τη μηχανή φωτογραφημένη από τον Ed Thrasher, έμελλε να είναι μία από τις πιο εμβληματικές της δεκαετίας του 1980.
Η αίσθηση μυστηρίου που αποπνέει, δημιούργησε το τέλειο οπτικό εφέ για τον Prince, έτσι ώστε να μας συστήνει αυτό το αριστούργημα των 80’s.

10. Back to black – Amy Winehouse (2006)

Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

To Back to black, είναι το δεύτερο και τελευταίο studio άλμπουμ που ηχογράφησε η Amy Winehouse.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ, δεν είναι κάτι άλλο παρά ένα πορτραίτο της Amy, φωτογραφημένο στο σπίτι του καλλιτέχνη και φωτογράφου Mischa Richter. Αυτό που κατά τη γνώμη μου κάνει αυτό το άλμπουμ να κατατάσσεται μέσα στα καλύτερα εξώφυλλα όλων των εποχών, είναι το γεμάτο εκφραστικότητα βλέμμα της καλλιτέχνιδας και η σιγουριά της για το περιεχόμενο αυτού του συγκλονιστικού άλμπουμ που θα ακολουθούσε, το οποίο άλλαξε τη σύγχρονη μουσική βιομηχανία και αναγέννησε μουσικά είδη που μέχρι τότε θεωρούνταν ξεπερασμένα.

9. Nirvana – Nevermind (1991)

Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

Ποιος δεν έχει δει το συγκεκριμένο εξώφυλλο από το δεύτερο studio album των Nirvana,που ήρθε τότε να ταράξει κυριολεκτικά και μεταφορικά τα νερά της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Η ιδέα του μωρού που βρίσκεται κάτω από το νερό κυνηγώντας ένα χαρτονόμισμα, προέρχεται από τον ίδιο τον Kurt Cobain και από τον θαυμασμό του για τη γέννηση κάτω από το νερό.

8. Elvis Presley – Elvis Presley (1956)

Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

Το ντεμπούτο άλμπουμ του βασιλιά του rock n roll, δεν είναι κάτι άλλο από μια εικόνα του ίδιου να κρατάει την κιθάρα του εκστασιασμένος από τους ρυθμούς της μουσικής του.

Η funky γραμματοσειρά συ συνδυασμό με την ασπρόμαυρη εικόνα του βασιλιά, ήταν ένας πρωτοποριακός συνδυασμός για την εποχή, που ενέπνευσε και άλλους καλλιτέχνες μετέπειτα να κινηθούν στο ίδιο ύφος στα τα εξώφυλλα τους.

7. Love – Forever changes (1967)

Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

Το ψυχεδελικό αριστούργημα των Love, εκτός από το μουσικό του στίγμα, έμεινε ανεξίτηλο στο χρόνο και εξ’ αιτίας του υπερρεαλιστικού εξωφύλλου του.

Σχεδιασμένο από τον Bob Pepper, έμελλε να αλλάξει την πορεία των μουσικών εξώφυλλων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, καθώς τέτοια υπερρεαλιστικά σκίτσα και πορτραίτα δεν ήταν πολύ  συνηθισμένα έως τότε.

6. The Velvet Underground and Nico (1967)

Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

Tο πασίγνωστο album των Velvet και του Nico, με τη χαρακτηριστική μπανάνα στο εξώφυλλο σχεδιασμένη από τον Andy Warhol, έμελλε να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών.

Όσοι έχουν αυτό το άλμπουμ στη συλλογή τους, κατέχουν και ένα αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο της μουσικής αλλά της παγκόσμιας pop art σκηνής, της οποίας ο Andy Warhol υπήρξε κύριος εμπνευστής.

5. Strange days – The doors (1976)

Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

 

Το συγκεκριμένο άλμπουμ, είναι το μοναδικό άλμπουμ των Doors στο οποίο δεν εμφανίζονται οι ίδιοι στο εξώφυλλο του.

Ο λόγος είναι ότι ο Jim Morisson δεν ήθελε να είναι ο ίδιος το επίκεντρο της προσοχής, άλλα η μουσική που παρήγαγε.

Η ιδέα του εξωφύλλου προέρχεται από τον φωτογράφο Joel Brodsky ο οποίος χρησιμοποιώντας ως κεντρικούς πρωταγωνιστές κάποια μέλη ενός Νεοϋορκέζικου τσίρκου, δημιούργησε αυτό το πρωτοποριακό και ιδιαίτερο εξώφυλλο.

4. Τhe Rolling Stones – Sticky fingers (1969)

Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

Το βραβευμένο με Grammy εξώφυλλο του άλμπουμ των Rolling Stones έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Όταν ο Andy Warhol ζητήθηκε να φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο ενός προηγούμενου άλμπουμ των Rolling Stones (Through the past, Darkly, Big Hits Vol.2) δημιούργησε το έργο που βρίσκεται στο εξώφυλλο του Sticky Fingers (το οποίο ήρθε αργότερα χρονικά).

Για κάποιο λόγο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, μέχρι να θεωρηθεί το καταλληλότερο εξώφυλλο για το άλμπουμ Sticky Fingers.

3. The Beatles – Abey road (1969)

Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

Υπάρχει κάποιος φαν των Beatles που επισκέπτεται το Λονδίνο και δεν θέλει να αναδημιουργήσει τη συγκεκριμένη φωτογραφία, περνώντας απλά τη διασταύρωση του Abey Road?

Αυτή η πασίγνωστη φωτογραφία που αποτελεί εξώφυλλο του συγκεκριμένου άλμπουμ των Beatles, στο οποίο το όνομα του συγκροτήματος δεν αναγράφεται πάνω του, είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα εξώφυλλα όλων των εποχών.

2. Pink Floyd – The dark side of the moon (1973)

Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

Το αριστούργημα των pink floyd εκτός από τη σύνθεση και την μουσική παραγωγή που για την εποχή του ήταν κάτι το ασύλληπτο, έμελλε να είναι και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εξώφυλλα μουσικών άλμπουμ μέχρι σήμερα.

Ακόμα και κάποιος που δεν έχει ακούσει ποτέ το άλμπουμ, σίγουρα αναγνωρίζει το σχέδιο στο εξώφυλλο. Σχεδιασμένο από τους Aubrey Powell & Storm Thorgerson αποτελεί ένα πιο τα πιο πρωτοποριακά εξώφυλλα άλμπουμ που έχουν σχεδιαστεί ποτέ.

1.Aladdin Sane – David Bowie  (1973)

Τα 12 πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών

To αριστούργημα του David Bowie Aladdin Sane, δεν θα μπορούσε να έχει άλλο εξώφυλλο, εκτός αυτού του φουτουριστικού πορτραίτου του έργο του Brian Duffy.

Το συγκεκριμένο πορτραίτο δεν αποκαλείται άδικα “Η Μόνα Λίζα της Ποπ”, μιας και η αινιγματική περσόνα του David Bowie σε συνδυασμό με την φωτογραφική προσέγγιση του Brian Duffy, είναι ένας συνδυασμός που απέδωσε με απόλυτη ακρίβεια και σαφήνεια την έννοια του pop, μένοντας στη ιστορία ως ένα από τα πιο επιδραστικά εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών.