Ντοκιμαντέρ: «λπ» σημαίνει μόνο Λένα Πλάτωνος

Ντοκιμαντέρ: «λπ» σημαίνει μόνο Λένα Πλάτωνος

«ΛΠ»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της Λένας Πλάτωνος σε σκηνοθεσία του Χρήστου Πέτρου.

Η ταινία

Η ταινία «λπ» είναι ένα ντοκιμαντέρ του Χρήστου Πέτρου που καταγράφει τη ζωή, το έργο, την επίδραση και τη διαχρονικότητα της Λένας Πλάτωνος, μέσα από ένα αναπάντεχο, γεμάτο εκπλήξεις, συγκίνηση και πραγματική έμπνευση πορτρέτο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας.
Η μουσική της Λένας Πλάτωνος, μιας σημαντικής προσωπικότητας της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, με ριζοσπαστικές δουλειές που, όπως αποδείχθηκε, βρίσκονταν μπροστά από την εποχή τους, ακούγεται πλέον ολοένα περισσότερο διεθνώς, χάρη στην επανακυκλοφορία των δίσκων της και τα remix κομματιών της. Με τη βοήθεια συνεργατών, φίλων και σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών (Σαβίνα Γιαννάτου, Πάνος Δράκος, Γιάννης Παλαμίδας, Θάνος Σταθόπουλος, Νίκος Αϊβαλής, Κλέων Αντωνίου, Josh Cheon, Red Axes, Coti K, Alexis Taylor, Natureboy Flako, Γιάννης Κύρης, Κώστας Χατζόπουλος, Nteibint, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Έλλη Πασπαλά, Lena Willikens, Στάθης Γουργουρής, Felizol, Γιώργος Χρονάς), η ταινία «λπ» επιστρέφει στην εποχή της δημιουργίας αυτών των δίσκων, διασχίζοντας τη μεγάλη διαδρομή της Λένας Πλάτωνος από τις αξέχαστες μέρες του «Σαμποτάζ» μέχρι την πρόσφατη, ενθουσιώδη και νομοτελειακή ανακάλυψή της από μια νέα γενιά μουσικών εντός και εκτός συνόρων.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Πέτρου μοιράζεται:

«Θυμάμαι πολύ καθαρά την πρώτη φορά που άκουσα μουσική της Λένας Πλάτωνος.
Από εκείνη τη στιγμή, αρρώστησα/αγάπησα τη μουσική της Λένας, που με συντρόφεψε σ’ ολόκληρη την εφηβεία μου και μ’ επηρέασε βαθιά. Ήταν τότε ένας λόγος που με έκανε περήφανο, αφού άκουγα κυρίως ξένη μουσική και είχα πλέον μια αναφορά ελληνική.
Θυμάμαι τη μάνα μου να φρικάρει όταν άκουγα τους δίσκους στο πικάπ και τους ροκάδες φίλους μου να ξενερώνουν όταν κάποιο τραγούδι της τρύπωνε στις κασέτες μου της εποχής. Ακόμα και σήμερα, η Πλάτωνος έχει θέση στα μιξ που φτιάχνω στο mixcloud.
Οι τρεις δίσκοι, που είναι και το κύριο θέμα της ταινίας, έχουν υπερβεί τον χρόνο και νομίζω ότι ακόμα είναι μπροστά απ’ την εποχή μας.
Θυμάμαι πολύ καλά την παρουσίαση του βιβλίου της, Τα Λόγια Μου, στο Fnac στο Μαρούσι, τον Μάιο του 2006, μετά από χρόνια απουσίας, όπου στο τέλος την πλησίασα, της ζήτησα να μου υπογράψει το αντίτυπό μου και της έδωσα το τηλέφωνό μου, λέγοντας ότι είμαι σκηνοθέτης και θέλω να κάνω μια ταινία για εκείνη, χωρίς να ξέρω πώς ακριβώς ακόμα.
Και θυμάμαι επίσης πολύ καλά το άγχος όταν μου τηλεφώνησε και με κάλεσε στο σπίτι της, Λ. Αλεξάνδρας τότε. Την συνάντησα εκεί και ξεκίνησε μια σχέση που πέρασε τα πάνω και τα κάτω της για να καταλήξει, 10 χρόνια αργότερα, σε μια ταινία όπου ήταν σαν όλα να περίμεναν τον σωστό χρόνο τους για να γίνουν. Το λπ είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας και συνδυάζει την (υποκειμενική) αλήθεια των ανθρώπων που γνώρισαν και δούλεψαν με τη Λένα Πλάτωνος, τη δυναμική νέων μουσικών που ξαναβλέπουν το έργο της, την προσωπική μου εμπειρία μαζί της και την αγάπη μου για εκείνη.»

Η καμπάνια crowdafunding

Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η ταινία μια crowdfunding καμπάνια βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 22 Νοεμβρίου ως τις 20 Δεκεμβρίου 2017 στην πλατφόρμα του Indiegogo. Οι πόροι θα διατεθούν στην εξασφάλιση μέρους των μουσικών δικαιωμάτων και την ολοκλήρωση του post-production της ταινίας.
Οι υποστηρικτές της καμπάνιας θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να γίνουν μέρος του σύμπαντος του «λπ». Ανάλογα με το ποσό της συνεισφοράς, θα λάβουν αντίτυπα των επανεκδόσεων των δίσκων της Λένας Πλάτωνος από την περίφημη δισκογραφική εταιρία Dark Entries Records υπογεγραμμένα από την ίδια τη Λένα Πλάτωνος, το soundtrack της ταινίας που περιλαμβάνει νέα remixes που έγιναν αποκλειστικά για την ταινία από τους Natureboy Flako, Coti K, Old Green Bros, Felizol και Larry Gus, συλλεκτικά T-Shirts της ταινίας, προσκλήσεις για την προβολή της ταινίας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και testing copies των επανεκδόσεων (βινύλιο), επίσης υπογραμμένα από την ίδια.
Επιπλέον οι υποστηρικτές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την ταινία σε streaming έπειτα από περίπου ένα μήνα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ακόμα και credit executive παραγωγού στην ταινία.
Εδώ μπορείτε να στηρίξετε την καμπάνια crowdfunding: LENA PLATONOS – electronic music comes to life
Η πρώτη παγκόσμια προβολή της ταινίας θα γίνει στα πλαίσια του «Flix it στη Στέγη» στις 18 Δεκεμβρίου. Μάλιστα μετά το τέλος της ταινίας, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα ανέβει η ίδια η Λένα Πλάτωνος για ένα ακουστικό live στο πιάνο, σε μια σύμπραξη με τον σπουδαίο turntablist Φίλιπ Τζεκ.

 

Δείτε το teaser του ντοκιμαντέρ: